“Probedrijven wil graag dienstbaar zijn aan de samenleving. Omdat het pand ook door andere bedrijven en instanties gebruikt wordt, maken we het zo duurzaam mogelijk. Wij gaan ons bedrijfspand toekomstbestendig te maken.”, vertelt Eduard Moreels, hoofd technische dienst van Probedrijven. Twee jaar geleden is er een warmtepompinstallatie geplaatst. Dit jaar worden vervolgstappen gemaakt om het bijna 30 jaar oude pand verder te renoveren.
Aan de buitenkant van het gebouw is weinig te zien van de warmtepompinstallatie, maar toch liggen er in de tuin van Probedrijven 28 polyethyleen buizen die 160 meter diep de grond in gaan. Door een ondergrondse buis, de bodemwarmtewisselaar, stroomt in een gesloten circuit water met glycol. Dit koude mengsel neemt de warmte uit de grond op, de zogenaamde aardwarmte. Deze heeft een constante temperatuur van ongeveer 10 graden. Via een retourleiding wordt dit water met hulp van een koudemiddel getransporteerd naar de twee warmtepompen. Door middel van compressie-techniek wordt dit tot damp samengeperst, en wordt het water verhit tot 50 graden. Zo kan dit verwarmde water weer warmte afgeven via het gesloten cv-systeem. Met de twee vorige gasgestookte verwarmingsketels werd het water tot 90 graden opgestookt om het pand alleen overdag te verwarmen. De warmtepompinstallatie zorgt er voor, dat energie zowel overdag als ‘s nachts omgezet wordt in warmte. Hierdoor kan er met een lagere temperatuur, gelijkmatiger verwarmd worden. Dit bespaart energie.
Naast het verwarmen van het gebouw wordt de warmtepompinstallatie ook gebruikt om te koelen. Als het buiten warm is, kan de warmtepomp met zijn geïntegreerde koeling ook voor een aangename binnentemperatuur zorgen. De bodemwarmtewisselaar wordt dan gebruikt om koeling te leveren, de compressor wordt hiervoor niet ingeschakeld. De koeling wordt afgegeven door de nieuwe luchtbehandelingskasten. De temperatuur in het gebouw kan hierdoor met ongeveer 3 graden verlaagd worden.
De kantoren hebben nog geen eigen koeling, maar krijgen deze vanuit de gangen van het gebouw. Wel is als onderdeel van het project de verlichting van alle kantoren vervangen door Ledverlichting. Op afdelingen met een werkplaats zijn ook luchtcirculatie kasten geplaatst. Zij voeren zowel lucht aan, als lucht af. De lucht wordt door een grote radiator naar wens verwarmd of gekoeld. Koude lucht van buiten wordt gemengd met warme lucht van binnen. Daarbij wordt continu de luchtkwaliteit van de afdeling gemeten en gecontroleerd.
Als hoofd technische dienst kent Eduard Moreels alle ins en outs van de installatie: “Het in gebruik nemen van de warmtepompinstallatie betekent niet, dat Probedrijven nu helemaal ‘van het gas af’ is. Op dagen waar de temperatuur net boven nul graden komt en een straffe noordoostenwind voor extra kou zorgt, moet de kleinere HR-gasketel nog bijspringen om de temperatuur in het gebouw op peil te houden. De installatie draait nu twee jaar. De warmtepompinstallatie zorgt voor een daling van het gasverbruik met 75%. 100% gasvrij is wel onze doelstelling voor de toekomst. Het isoleren van de buitenschil van het gebouw en het plaatsen van HR++ glas in de ramen moet daaraan meehelpen.“
Het ontwerpen en plaatsen van een grootschalige warmtepompinstallatie is gecompliceerd. Omdat Probedrijven en de technische dienst tijdens de verbouwing gewoon moesten blijven doordraaien is voor de begeleiding van het project, SWECO BV uit de Bilt ingeschakeld. SWECO is ook behulpzaam geweest bij het aanvragen van subsidies, die voor dit soort projecten door de overheid worden verstrekt. Kodi Energiebesparende Technieken BV uit Heerhugowaard heeft het ontwerp, de levering en plaatsing van de warmtepompinstallatie verzorgd. De installatie levert een financiële besparing op, maar is ook goed voor het milieu. Het verbruik van aardgas bij Probedrijven is niet alleen met 75% afgenomen, ook is de uitstoot van CO₂ met 25% verlaagd. Door het plaatsen van de warmtepompinstallatie heeft het bedrijfspand een energie A-label gekregen.
Toch wil Probedrijven het gebouw in de toekomst nog beter beheren: “Het gebouw is bijna 30 jaar oud en echt toe aan een renovatie. Om nog meer rendement uit de warmtepompinstallatie te kunnen halen, bekijken wij nu opnieuw met SWECO, hoe energie binnen het gebouw nog efficiënter gebruikt kan worden. Door middel van betere isolatie en zonnepanelen willen wij het gebouw niet alleen toekomstbestendig, maar ook zo duurzaam mogelijk maken.”, zegt Eduard Moreels.