De certificaten verzameling van Probedrijven

No items found.
Tuesday
17
August
2021

ISO 9001, ISO 14001, PSO trede 3, PSO 30+. Vrij ingewikkelde benamingen voor iets wat eigenlijk heel logisch is: je kunt als bedrijf wel beweren dat je milieuvriendelijk te werk gaat of een heel sociale onderneming bent, maar wie zegt dat dit ook echt zo is? Met de certificaten die hierboven genoemd staan, kunnen we als Probedrijven laten zien dat we op een bepaalde manier werken: sociaal, duurzaam en met kwaliteit hoog in het vaandel. Binnen Pro is Marcus Copier de waakhond die ervoor zorgt dat we al die certificaten mogen blijven voeren. Hij legt uit waarom dat belangrijk is.

 

PSO staat voor Prestatieladder Socialer Ondernemen en is een kwaliteitskeurmerk van TNO, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie. Een PSO-certificaat laat zien of je sociaal onderneemt, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Er zijn bepaalde aanbestedingen waar je niet eens op kunt inschrijven zonder dat je zo’n certificaat hebt. Je kunt het inleveren, maar ze zien gelijk dat je dit niet hebt. Dan ga je gewoon van de stapel af. Voor sommige bedrijven, denk aan de schoonmaak en groenvoorziening, is het eigenlijk essentieel om een PSO 30-certificaat te hebben. Bij Proverpakken en Probezorgt wordt misschien minder vaak gevraagd om zo’n certificaat, maar het bekt wel lekker. Het is ook gewoon een mooi verhaal.

 

Wij hebben PSO 30+ en trede 3 op de PSO-prestatieladder. Dat is het hoogst haalbare. Hieruit blijkt dat wij dit gewoon goed kunnen. Het zit in ons DNA om kwetsbare groepen zo goed mogelijk aan het werk te krijgen. Bij rondleidingen zeg ik dat ook vaak tegen de mensen die op bezoek komen: ‘gewone’ bedrijven hebben werk en zoeken daar iemand bij. Wij krijgen iemand vanuit een wachtlijst of via de participatiewet, en daar zoeken we werk bij. Het is net andersom.

 

Die PSO 30+, dat is vrij makkelijk. Dit betekent dat meer dan dertig procent van de medewerkers die in dienst zijn een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dat is voor ons als voormalige sociale werkvoorziening heel eenvoudig om aan te voldoen. En dan heb je nog de prestatieladder. Dat gaat over hoe goed je met die doelgroep omgaat. Hoe betrek je ze bij de organisatie? Vindt er jaarlijks een functionerings- en ontwikkelingsgesprek plaats? Dat is wat PSO inhoudt. Als je hieraan voldoet, krijg je een tweejarig certificaat. Na die twee jaar loopt het af, punt. Daarna moet je het weer opnieuw halen.

 

Ik bewaak dat de certificaten niet verlopen. Dit betekent dat je bepaalde zaken op orde moet hebben, bijvoorbeeld dat je met alle medewerkers functionerings- en ontwikkelingsgesprekken gevoerd moet hebben. Dat is iets waar je ruim op tijd aan moet beginnen. We hebben ook ISO 9001, een certificaat voor je kwaliteitsmanagementsysteem, en ISO 14001, voor het milieumanagementsysteem. Hoe ga je om met het milieu? Welke doelstellingen heb je om milieubelasting te verminderen?  

 

De coördinatie voor het behalen en behouden van die certificaten ligt bij mij, maar iedereen is verantwoordelijk. Het kost ook gewoon geld. Je moet er als bedrijf voor kiezen dat je dit soort dingen belangrijk vindt: kwaliteit, milieu, sociaal ondernemen. Maar zoals ik al zei: het zit in ons DNA. Dit is wat we doen: mensen een veilige en aangepaste werkomgeving geven. Het zou wonderlijk zijn als wij hen niet thuis zouden kunnen laten voelen. Als we niet de goede dingen zouden doen zodat ze zich kunnen ontwikkelen.”

No items found.

Volg ons op social media

Progroen & MilieuProbezorgtPro Verpakken & ontwikkelenPro Verpakken & ontwikkelen