Circle-man Marco: operator bij Probezorgt én kunstenaar

Probezorgt
Wednesday
27
December
2023

De kans is groot dat je hem al eens ergens voorbij hebt zien komen, bijvoorbeeld op een expositie of met een interview in de krant. Want naast zijn onmisbare werk bij Probezorgt, is operator Marco (54) al dertig jaar actief als kunstschilder. De heel eigen, herkenbare stijl van zijn schilderijen heeft hem de bijnaam ‘Circle-man’ opgeleverd.

“Ik maak iets wat je niet vaak ziet en dat vinden mensen leuk”, vertelt Marco. Zijn abstracte, figuratieve kunst bestaat vooral uit cirkels en lijnen, in vrolijke kleuren, tegen een witte achtergrond. Toch is ieder werk weer duidelijk anders. “Het strakke is mijn handelsmerk, maar je kunt er heel veel kanten mee op.”

In het verleden exposeerde Marco soms wel vijf tot zes keer per jaar. Naast zijn schilderijen verkoopt hij artikelen met zijn kunst, zoals placemats, kalenders en pennen. “Maar ik kan mijn beroep er niet van maken, want daarvoor schilder ik te weinig doeken. Er gaat heel veel tijd in zitten: alleen de afwerking kost soms al veertig tot vijftig uur. Ik maak eerst op het doek een schets, met bijvoorbeeld een potlood en passer. Daarna ga ik eroverheen schilderen. Gelukkig heb ik een heel vaste hand. In de loop der tijd heb ik natuurlijk ook wel verschillende foefjes geleerd om sneller te werken. Toch ben ik met zo’n doek nog steeds wel twee tot drie maanden bezig.”

“Maar zelfs als ik ervan zou kunnen leven, zou ik dat niet willen. Het vergt zó veel concentratie: als ik twee uurtjes schilder, ga ik al turen en moet ik eventjes weg en iets anders doen. En altijd als ik een doek klaar heb, neem ik een maandje pauze.”

Naast zijn leven als kunstenaar, werkt Marco daarom al sinds 1998 bij Probedrijven, destijds nog Noorderkwartier NV. Hij is begonnen in de groenvoorziening, maar door rugklachten is hij daarmee gestopt. Na een paar jaar fietsen maken en een korte periode bij Proverpakken & ontwikkelen, is hij inmiddels bij Probezorgt aan de slag. 

Als operator bij de sorteermachine is zijn hoofdtaak het stempelen van de post. Volgens Marco kun je zijn kunstenaarschap duidelijk terugzien in de manier waarop hij zijn werk doet: “Ik ben erg nauwkeurig. Als ik iets doe, doe ik het goed. Mijn werk is heel verantwoordelijk en vraagt om veel concentratie, want als de post eenmaal is geregistreerd, kun je die er niet meer tussenuit halen. Ik kijk daarvoor naar twee beeldschermen en moet steeds zorgen dat ik naar de juiste kijk – als ik een lading post per ongeluk verkeerd registreer, kan dat honderdduizenden euro’s kosten.”

Marco verwacht nog tot zijn pensioen bij Probezorgt te blijven. “Omdat ik pas om half twee ’s middags begin, tot een uur of zeven, half acht, kan ik in de ochtend vaak schilderen. Daarnaast woont mijn moeder bij mij, want ze is ziek. Ik kan haar ’s ochtends dus ook een beetje helpen.”

Naast gunstige tijden, heeft Marco het ook op de werkvloer naar zijn zin: “Ik werk in een leuk, niet al te groot clubje. Ik ben constant in beweging, waardoor ik bijna geen last van mijn rug heb. En met de verschillende hoeveelheden post en klanten, is het voor mij iedere dag een uitdaging om een goede score te halen. Ik heb het hier dus echt naar mijn zin!”

Circle-man Marco: operator bij Probezorgt én kunstenaar
Circle-man Marco: operator bij Probezorgt én kunstenaar

No items found.

Volg ons op social media

Progroen & MilieuProbezorgtPro Verpakken & ontwikkelenPro Verpakken & ontwikkelen