HACCP training bij Proverpaken

Proverpakken & ontwikkelen
Thursday
18
November
2021

HAC.. watte? HACCP staat voor “Hazard Analysis and Critical Control Points”: een risico-inventarisatie  voor voedingsmiddelen. Om deze veilig te kunnen eten, is hygiëne tijdens het hele productieproces super belangrijk. Net als de controle op de grondstoffen en het logistieke proces. Het HACCP-systeem helpt hierbij, omdat het risico’s per schakel van de keten in kaart brengt, en beschrijft hoe die gevaren beheerst kunnen worden.

Proverpakken werkt dagelijks met diverse levensmiddelen en is het dus belangrijk om goed en correct hiermee om te gaan. Tweejaarlijks organiseert Proverpakken daarom interactieve HACCP trainingen, zodat iedere medewerker goed op de hoogte is van de regelgeving. Hoe wij dit regelen? Tijd voor een kijkje achter de schermen!

Verschillende trainingsvormen

Binnen Proverpakken hebben de medewerkers verschillende leercurves. Een uitdaging om een training voor iedereen leuk en interessant genoeg te houden, maar tegelijkertijd ook laagdrempelig.

Daar hebben we iets op bedacht! Namelijk de training laten verzorgen in spelvorm. Trainster Margot Admiraal van trainingsinstituut KTBA vertelt: “We bieden de training aan in verschillende vormen, bijvoorbeeld als pubquiz of een ganzenbord spel. Afwisseling is de sleutel. Een HACCP training duurt 3 uur en het is lastig om dan continu de aandacht vast te houden van de medewerkers. Tijdens de training wisselen we af tussen theorie en spel, een goede combinatie!”

Ook het geven van sprekende voorbeelden werkt goed in deze groepen. Margot: “Als het bijvoorbeeld gaat over rommel maken en opruimen geef ik altijd Disneyland en Amsterdam als voorbeeld. In Disneyland is het heel erg schoon en dan houden mensen het ook vanzelf schoon. In Amsterdam is het omgekeerde. Daar ligt veel vuilnis op straat, dan denken mensen automatisch: daar kan nog wel een propje bij. Het spreekt wat meer tot de verbeelding allemaal”.

Voor iedereen

Judith van Beusekom, teamleider bij Proverpakken, vult aan: “De mensen komen hier inderdaad binnen op diverse kennisniveaus. Sommige zijn meewerkend voorman, en weer anderen zijn net de Nederlandse taal machtig. Deze vorm van training houdt het leuk voor iedereen. Wat ook leuk is, is dat ze allemaal leren van elkaar. Sommige vragen zijn moeilijker dan de andere. Iedereen vult elkaar goed aan hierin en is bereid te helpen.”

“Alles leuk!”

Op de vraag wat de medewerkers het leukste vonden werd het in eerste instantie stil. Maar daarna volgde al snel: “we vonden eigenlijk alles wel leuk!”. Wat ze geleerd hebben? Julius zegt: “alles over micro’s, bescherming en schoonmaken. Maar vooral wie je moet informeren en hoe je jezelf en elkaar kunt helpen. Margot: “En dat is het allerbelangrijkste: elkaar helpen en durven aanspreken!”

Judith vertelt: “Wat ik het leukste vind, is dat door de spelvorm iedereen een beetje competitief wordt. Vooral de jongeren onderling kunnen er wat van! Maar bijvoorbeeld Rilana en haar team stonden eerst bovenaan, toen onderaan en zijn daarna tóch weer opgeklommen. Het is leuk om te zien wat voor wisselwerking dat heeft onder elkaar. Daar doen we het voor!”

HACCP training bij Proverpaken
“Wat ik het leukste vind, is dat door de spelvorm iedereen een beetje competitief wordt"

No items found.

Volg ons op social media

Progroen & MilieuProbezorgtPro Verpakken & ontwikkelenPro Verpakken & ontwikkelen