Jobcoach bij Probedrijven, stel je voor!

No items found.

Lisanne Veldhuizen (30), een Schagenees in hart en nieren, heeft altijd al een passie gehad voor het helpen van anderen. Met een achtergrond in de gehandicaptenzorg heeft ze vele jaren in de zorg en ondersteuning gewerkt.

In februari van dit jaar zette ze de stap om die passie om te zetten in een nieuwe carrière. Als jobcoach bij Probedrijven is ze een essentieel onderdeel van het werkgeluk van onze medewerkers. "Ik kijk altijd naar wie de persoon is en waar ze goed bij zouden passen. Het is belangrijk dat het werk aansluit bij hun vaardigheden en interesses." Lisanne, stel je maar voor. 

"Elke dag als jobcoach is heel verschillend. Er zijn dagen dat ik op de afdeling zit en administratieve werkzaamheden uitvoer terwijl ik aanspreekbaar ben voor de mensen op de werkvloer. Er zijn ook dagen dat ik met onze medewerkers meega naar hun nieuwe werkplek. Samen met hen zorg ik ervoor dat de overgang soepel verloopt.

Mijn betrokkenheid begint vanaf het allereerste moment, wanneer een bedrijf ons benadert met een vacature, of wanneer wij een bedrijf benaderen. Dan begint het puzzelwerk: welke medewerker past het beste bij deze specifieke baan? Soms vraag ik mijn collega's om mee te denken, zodat we een weloverwogen beslissing kunnen nemen.

Ik begeleid het hele traject, van het moment dat de medewerker zich aanmeldt tot ver na de plaatsing. We beginnen met een kennismaking en gaan vervolgens over tot het samen meelopen en uiteindelijk het volledig aan de slag gaan. Tijdens dit proces houd ik regelmatig contact, waarbij ik de medewerker blijf ondersteunen.

De intensiteit van mijn betrokkenheid varieert afhankelijk van wat de medewerker nodig heeft. Sommige medewerkers hebben meer begeleiding nodig dan anderen. Uiteindelijk draait het erom dat ze de juiste match vinden en met succes in hun nieuwe baan groeien. Het allerleukste vind ik de eerste dagen, de drempel over helpen van 'Hé, we gaan dit samen doen.

Ik herinner me nog een medewerker in het bijzonder, die het van tevoren behoorlijk spannend vond, dus toen besloot ik de eerste dagen met hem mee te lopen.
We hebben samen gepraat, en ik heb hem geholpen om comfortabel te worden in zijn nieuwe omgeving. Met deze instelling is hij uiteindelijk naar zijn nieuwe werkplek in een fabriek gegaan, waar hij verpakkingswerkzaamheden verricht. Het is misschien niet precies hetzelfde als wat hij hier deed, maar hij was vertrouwd met dergelijke taken en het beviel hem goed. Hij zei tegen mij: 'Ik wil eigenlijk niks anders meer. Ik vind het hartstikke leuk. Ik heb het onwijs naar mijn zin hier.' Toen hij eenmaal die drempel had genomen, was het heel leuk.

Ik probeer de druk van het 'moeten slagen' weg te nemen en benadrukte dat er geen straf staat op proberen. Het is ook prima als het niet meteen lukt; dan kun je morgen weer hier zijn. Dan is er niks aan de hand. Je hebt het op zijn minst geprobeerd. Dat is al heel knap.

Ik vind dat Probedrijven echt een mooi bedrijf is met mooie mogelijkheden voor mensen die weinig kansen hebben gehad. Ik heb gehoord hoeveel groei sommige mensen hier hebben doorgemaakt in de afgelopen jaren. Ze krijgen zelfvertrouwen en krijgen de kans om cursussen te volgen. Het is bijzonder om te zien hoe snel sommige mensen zich hier op hun gemak voelen en veranderen.

Je moet openstaan voor alles en iedereen en altijd de mogelijkheden willen bespreken. Als ze openstaan voor deze mogelijkheid, kunnen ze altijd contact opnemen en bespreken wat er mogelijk is.”

Lisanne Veldhuizen Jobcoach bij Probedrijven

Recent nieuws

Volg ons op social media

Progroen & MilieuProbezorgtPro Verpakken & ontwikkelenPro Verpakken & ontwikkelen