Progroen gaat voor Bokashi!

Progroen & Milieu
Monday
14
February
2022

Bokashi. We kunnen het ons voorstellen dat je denkt dat het om een nieuw sushi gerecht gaat, maar niets is minder waar…!

Bokashi is een Japanse uitvinding en betekent letterlijk “goed gefermenteerd organisch materiaal.”
Het is een methode waarbij organische materialen (tuinresten, voedselafval, mest en/of stro) verneveld worden met regeneratieve micro-organismen en oergesteentegranulaat en daarna luchtdicht worden afgedekt. Vervolgens komt een fermentatieproces op gang dat sneller gaat dan andere composteringstechnieken. Bokashi verbetert het bodemleven en planten krijgen betere voedingsstoffen.

In samenwerking met de gemeente Hollands Kroon zijn we recent begonnen met het maken van deze bodemverbeteraar Bokashi. Vanuit de woonkernen wordt bladafval naar de werf van Progroen & Milieu aan de Randweg in Anna Paulowna gebracht. Daar wordt het omgezet tot Bokashi.

Wanneer dit gedaan is, verspreiden we de Bokashi, aan het einde van de winter, over verschillende plantsoenen. Zo verbeteren we daar de bodem en zorgen we voor onder andere een betere waterhuishouding. In de zomers houdt de grond meer vocht vast, omdat deze beter doorlaatbaar is  en zorgt dit voor een betere groei van struiken en bomen.

Een mooi voorbeeld van een prachtig circulair proces!

No items found.

Volg ons op social media

Progroen & MilieuProbezorgtPro Verpakken & ontwikkelenPro Verpakken & ontwikkelen