Progroen & milieu, een buitengewoon groenbedrijf

Progroen & Milieu
Saturday
5
October
2019

We spreken Hans Siffels onderweg naar Agrotechniek in Biddinghuizen: “Onlangs hebben we onze naam veranderd van Noorderkwartier naar Progroen & milieu. We wilden graag af van het stigma wat aan een sociale werkvoorziening kleeft. We zijn geen dagopvang maar een professioneel hoveniersbedrijf. Wij draaien al 20 jaar zwarte cijfers. Dat we daarnaast al die jaren ook wetten als de Wsw en Beschut werk uitvoeren, zegt iets over het sociale hart van de onderneming. Je zou dan ook kunnen zeggen dat wij al een Social Enterprise waren voordat dit als ondernemingsvorm hip werd. Met de naamsverandering naar Progroen & milieu onderstrepen we dit en we gaan hier ook verder vorm aan geven. Pro staat in deze context voor professionals. Onze medewerkers zijn professionals in hun vakgebied.

Sociaal hart

Dat sociale hart maakt van ons een bijzonder hoveniersbedrijf. Wij hebben niet alleen gediplomeerde hoveniers, maar vangen ook mensen op die tussen de wal en het schip zijn geraakt. Bij ons krijgen ze die extra begeleiding die nodig is om in dit vakgebied professioneel aan de slag te kunnen. Zo verzorgen we incompany praktijkonderwijs in samenwerking met de reguliere onderwijsinstellingen. Op die manier blijft de drempel naar onderwijs laag. Voor migranten verzorgen we taallessen en we bieden een werkervaringsplaats aan mensen die 15 jaar werkeloos zijn en niet meer gewend zijn aan een werkend leven. Op deze wijze leiden we allerlei mensen op voor de groenbranche.

Lokaal werken maakt wederzijds betrokken

Wij werken alleen regionaal, dat wil zeggen: boven Alkmaar. We hebben in totaal tien opstapplaatsen in de regio: zoals in Hollands Kroon, Schagen, Hippolytushoef en Wieringermeer. Daar melden plaatselijke ploegen zich elke ochtend vroeg voor de koffie om van daaruit naar het werk te gaan. Dat is meestal in het dorp zelf. Dat maakt ons bedrijf niet alleen bijzonder groen, het is vooral ook goed voor de wederzijdse betrokkenheid. Want als je lokaal werkt, ben je trots op wat je maakt.

Gemotiveerde hoveniers

We zijn als gewoon groenbedrijf nu ook lid van Branchevereniging VHG. De arbeidsmotivatie is in onze organisatie hoog en we zijn trots op ons bedrijf. Ons doel is het beste leerwerkbedrijf van Noord-Holland te zijn met mooie, sociale projecten.”

Bedrijfsgegevens:

  • Sinds: april 2019
  • Standplaats: Den Helder
  • Directeur: Hans Siffels
  • Aantal werknemers: 230 in het seizoen, de andere helft van het jaar ongeveer 200
  • Wagenpark: 70 bedrijfswagens (waarvan veel elektrisch)

VHG Magazine 'Mijn Bedrijf' Progroen & milieu
VHG Magazine 'Mijn Bedrijf' Progroen & milieu
No items found.

Volg ons op social media

Progroen & MilieuProbezorgtPro Verpakken & ontwikkelenPro Verpakken & ontwikkelen