Stel jezelf verkiesbaar voor de Ondernemingsraad!

No items found.

Twee leden vertellen waarom dit werk zo leuk en belangrijk is.

8 en 9 november worden er verkiezingen gehouden voor de nieuwe ondernemingsraad van Probedrijven, ook wel bekend als de OR. Dit is jouw kans om direct mee te praten en te beslissen over de toekomst en dagelijkse gang van zaken. Huidige OR-leden Danielle van der Hoeven en Marcus Copier leggen uit waarom dit nodig is. En misschien nog wel belangrijker: waarom het ook gewoon leuk is om te doen.

Danielle is sinds een half jaar voorzitter van de raad en in totaal al bijna 9 jaar lid. Als ze niet met de OR bezig is, geeft ze leiding aan de schoonmaak binnen Pro-Verpakken, vervangt ze een collega teamleider en doet ze verkoop binnendienst bij Pro-Verpakken. Marcus houdt zich in zijn dagelijkse werk bezig met kwaliteit, ARBO en milieu. Lid van de OR is hij al vaak geweest. Met het oog op de nieuwe OR die gekozen moet worden, neemt Marcus plaats in de verkiezingscommissie.

Als er twee mensen zijn die weten wat lid zijn van de OR zo interessant en leuk maakt, dan zijn het dus Marcus en Danielle! We vroegen ze daarom heel direct: waarom zou je je hiervoor aan moeten melden?

Danielle: “Met de ondernemingsraad kun je invloed uitoefenen, je hebt een controlerende taak over het beleid.”

Marcus: “Wat Danielle net al zei: het is een medezeggenschapsorgaan. Je praat als raad met de bestuurder, op hetzelfde niveau. Het is een formeel iets. Wel op een prettige manier hoor, maar soms heb je een discussie met elkaar omdat je een ander idee hebt over hoe je verder moet als bedrijf. Moet je wel zo’n grote uitgave doen? Is het wel sociaal om op deze manier met verlof om te gaan?”

Danielle: “Je groeit ook persoonlijk, je leert nieuwe dingen en je krijgt scholing. We hebben heel veel diverse bedrijven en afdelingen. Ik zit zelf op Pro-Verpakken, dus voor mij is het hartstikke leuk om een keer bij Pro-Groen te kijken, want ik heb geen idee wat daar gebeurt. Als je erachter komt dat iets niet helemaal goed gebeurt of beter kan, kun je dit bespreekbaar maken.

Marcus: “Iets dat elk jaar terugkomt zijn de afspraken over arbeidstijden. We spelen een rol bij het vaststellen van de collectieve vrije dagen in het jaar. Dat treft alle medewerkers. En daarbij kun je dan zeggen: is het wel slim om dit zo te doen? Dat gaat in goede harmonie, maar we hebben wel instemmingsrecht. De bestuurder kan dus pas een besluit nemen als wij daar als raad onze instemming voor hebben gegeven.

Danielle: “Het is ook leuk om aan de achterban te vragen wat zij ervan vinden. Soms komt er een specifieke vraag. Dan moet je daar helemaal induiken. Je gaat op internet zoeken, pakt de cao erbij. Normaal gesproken doe je dat niet. Natuurlijk heb je niet overal verstand van, dat kan ook niet. Met elkaar komen we er altijd uit. Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten en/of kennis die binnen een OR van pas komen.  

Marcus: “Sommige dingen gaan ook mijn pet te boven, maar dan kun je ze uitvragen of een externe deskundige inhuren. Bijvoorbeeld als er een ingewikkeld vraagstuk komt over een fusie. Dat kunnen wij niet, maar dan schakelen we een externe adviseur in. Misschien dat dit de drempelvrees een beetje wegneemt voor mensen.”

Danielle: “Het is fijn om leden uit verschillende divisies van het bedrijf te hebben. Mensen op de werkvloer horen vaak dingen die ze weer in de raad kunnen inbrengen. Dat zijn dingen die andere leden niet zien, omdat ze bijvoorbeeld opeen kantoor zitten. Dat maakt het juist leuk.

Marcus: “Ja, we willen graag veel aanmeldingen. Hou het in de gaten dus! Je kunt je binnenkort opgeven; er komen promotiefolders en posters. Daarin staat precies hoe je je kunt aanmelden.”

No items found.

Volg ons op social media

Progroen & MilieuProbezorgtPro Verpakken & ontwikkelenPro Verpakken & ontwikkelen