Van impact maken naar impact meten

No items found.

We maken ons hard voor een inclusieve arbeidsmarkt en voeren onze werkzaamheden zoveel mogelijk circulair uit, zodat het niet ten koste gaat van het milieu. Tegelijkertijd zijn we ‘gewoon’ een professionele organisatie die kwaliteit heel hoog in het vaandel heeft en zichzelf altijd wil verbeteren.

We hebben een financiële administratie, een systeembeheerder, een HR-afdeling: we zijn net een normaal bedrijf. Hierdoor weten we precies wie bij ons werkt, op welke computer en met wat voor materiaal. Maar als het om het bijhouden van de impact die we maken gaat, dan doen we dat nog grotendeels op gevoel. We hebben wel het hoogste keurmerk voor sociaal ondernemen, PSO-30+, maar het liefst willen we precies meten hoeveel impact we iedere dag weer maken.

Het impactmanagementmodel

Daarom hebben ons managementteam en de Raad van Commissarissen in de zomer een inspiratiesessie gevolgd van Avance over hoe je impact het beste centraal kunt stellen in je organisatie en hoe je dit kunt meten. Hiervoor is door Avance het impactmanagementmodel bedacht, dat je hieronder afgebeeld ziet.

My Impact Model - Van impact maken naar impact meten - Probedrijven
My Impact Model - Van impact maken naar impact meten

Dit model bestaat uit vijf processen. Het begint bij ‘Strategie’, want als je geen doel hebt, kun je ook niet meten of je dat doel haalt. Voor ons is de missie duidelijk: wij willen inclusief en circulair zijn. De volgende stap in het model is ‘Impact maken’. Dat doen wij door iedere dag werk te bieden aan onze mensen en hen de ruimte en tijd te geven om zich verder te kunnen ontwikkelen. Ook zijn we altijd bezig om te kijken of en hoe onze bedrijfsvoering nog milieuvriendelijker kan.

Van weten naar meten

De derde stap in het proces is ‘Meten’. Dat is waar we momenteel extra veel aandacht aan besteden. De komende tijd gaan we ervoor zorgen dat we meer zicht krijgen op onze dagelijkse impact en hoe we die goed in kaart kunnen brengen, zodat we op een gegeven moment kunnen kijken of we onze doelen voor meer inclusie en circulariteit hebben behaald. Dat is gelijk ook de vierde stap in het proces: ‘Rapporteren’. Als we onze impact hebben gemeten, dan kunnen we die delen met iedereen binnen ons bedrijf.

De laatste stap is ‘Leren en sturen’. Zijn we tevreden met hoeveel impact we gemaakt hebben? Hoe kan dit nog beter? Dit soort vragen willen we ook gaan beantwoorden de komende tijd. Daarna begint het proces eigenlijk weer opnieuw: dan komt de strategie weer, gaan we weer impact maken, meten en rapporteren en kijken we tot slot wat we daarvan kunnen leren.

No items found.

Volg ons op social media

Progroen & MilieuProbezorgtPro Verpakken & ontwikkelenPro Verpakken & ontwikkelen