Holding manager bij Probedrijven, stel je voor!

July 26, 2021

Hoe is het om bij Probedrijven te werken? We zeggen altijd dat het bij ons om de mensen draait, dus laat ze het zelf maar vertellen. Vandaag is het de beurt aan Mike Venekamp, manager Holding, Communicatie & Innovatie. Stel je maar voor!

“Wat ik hiervoor heb gedaan, pfoe, dat is nogal wat. Ik heb 17 jaar een horecaonderneming gehad in Den Helder, ik ben voorzitter geweest van de horecabelangenvereniging, we hebben de Horeca Nederland-afdeling Den Helder opgericht en ik kwam in een adviesplatform voor de stadsplannen van Den Helder terecht. Mijn ontwikkeling ging eigenlijk heel snel en ik merkte dat ik meer kon dan een horecabedrijf uitbaten. Als je dat ervaart, dan wordt dat bedrijf je gevangenis.

Ik heb het op een gegeven moment verkocht aan een van mijn medewerkers. In de periode daarvoor kwamen er op een dag drie mannen het café binnen. Ik wist meteen dat ze niet uit Den Helder kwamen. Ik vroeg ze wat ze hier kwamen doen, en toen zeiden ze dat ze een zeilend vrachtschip gingen bouwen. ‘Van A naar B zonder C02 over de wereldzee’, was hun slogan. Ik vond het superinteressant en vroeg aan ze: ‘heb je dan een grote zak geld, of een groot netwerk?’. Dat hadden ze allebei niet. Ik had dat netwerk wel, dus ben ik ze gaan helpen. De week erna was ik 40 uur als vrijwilliger bezig; ik was er zo door begeistert.

Zo ben ik in aanraking gekomen met de duurzaamheidsbeweging. De grondstoffen raken op, de huidige manier van werken is niet houdbaar, zo simpel is het. Door dat schip kreeg ik ook een ander perspectief. We kunnen producten beter niet van ver halen. Onze eigen mooie producten die we produceren in onze regio, kunnen we beter zoveel mogelijk direct vermarkten binnen de eigen regio.

Met mijn compagnons heb ik toen een nieuw bedrijf opgericht, waarmee we zorginstellingen gingen beleveren met verse producten van boeren uit de regio. Dat liep heel goed, we groeiden snel. We waren echt aan het pionieren, hierdoor namen we wel meer risico’s. We deden het om positieve impact te creëren voor de dieren, het milieu en de mensen. Maar doordat we nog geen eigen vermogen hadden opgebouwd, en te maken kregen met een bezuinigingsronde in de zorg, gingen we in maart 2020 failliet.

De nieuwe directeur van Probedrijven heeft mij toen gevraagd om voor hem te komen werken als projectmanager. Daar ben ik 1 juli mee begonnen. Sinds 1 november ben ik manager van de holding, communicatie en innovatie. Tot twee jaar geleden zat ik ook in de Raad van Commissarissen van Probedrijven, dat heb ik acht jaar gedaan. Ik was dus al bekend met het goede werk wat ze hier doen. Bovendien is sociaal ondernemen mijn andere grote liefde, naast het milieu en duurzaamheid.

Onder innovatie valt ook verduurzaming en het circulaire aspect. Dat kunnen we niet alleen, dus dat betekent dat we ons bezighouden met nieuwe samenwerkingen in onze regio. Daarnaast richten wij ons op het wijkgericht werken, dus kijken wat de bewoners nodig hebben om hun wijk leefbaar te houden en hoe wij daar met onze mensen op een duurzame manier invulling aan kunnen geven.

Ik ben trots op hoe Probedrijven zich manifesteert in deze lastige periode. Heel veel sociale werkbedrijven hebben het moeilijk, maar wij doen het gewoon hartstikke goed. Daar mag je best trots op zijn. En dan bedoel ik op onze medewerkers, die hun beste beentje voor zetten en echt uitstekend werk leveren. Ik ben hier op mijn plek, het integraal en sociaal ondernemen zit in mijn bloed.”

Mike Venekamp, manager Holding, Communicatie & Innovatie bij Probedrijven
Mike Venekamp, manager Holding, Communicatie & Innovatie bij Probedrijven


Terug naar alle nieuwsberichten

Meer nieuws